• LETNÉ PRÁZDNINY

          •  

            Od 1.7.2023 do 3.9.2023

            Našim žiakom ďakujeme za prácu počas školského roka
            a želáme
            letné prázdniny plné oddychu, zábavy a splnených snov. 

          • Kariérne poradenstvo

          • Chceme sa poďakovať všetkým rodičom našich študentov, ktorí sa i v tomto školskom  roku rozhodli podporiť našu školu v kariérnom poradenstve a neváhali sa prísť s nami podeliť o zaujímavosti i úskalia svojej profesie, pracovnej oblasti a potrebnej kvalifikácie. Venovali sme sa oblasti medzinárodného obchodu a špedície, poradenstva a občianskeho práva, medicíny a psychológie, BOZ, zabezpečovanie environmentálnych riešení (návšteva ČOV),  oblasti technológií a inžinierstva, IT a matematiky.

          • Jazykový študijný pobyt v Salamance 2023

          • V dňoch 17.06-23.06 sa nám podarilo zrealizovať II.ročník jazykového pobytu v Španielsku, ktorý je určený pre študentov III.ročníka gymnázia, aby si v praxi vyskúšali svoje nadobudnuté znalosti a komunikatívne schopnosti.

            Naši študenti každý deň v dopoludňajších hodinách navštevovali jazykovú akadémiu „Mester“ a absolvovali 5 vyučovacích hodín venovaných gramatike a konverzácii pod vedením Josého. Poobede sme sa stretávali s Rufi – profesionálnou sprievodkyňou historických zákutí mesta. Aby sme neostali len pri vzdelávaní a historických faktoch, študenti si vyskúšali pripraviť  „tortilla de patatas“ a taktiež sa trošku priblížili „latino“ rytmom pod vedením tanečnej lektorky.

            İHasta el año próximo en Salamanca!

          • Prevencia rizikového správania

          • Milí študenti a rodičia,

            V tomto školskom roku sa podarilo zrealizovať v rámci prevencie rizikového správania:

            • prednášky, besedy, diskusie, divadelné predstavenia, peer program s interaktívnymi cvičeniami, anonymný monitoring a videoprojekcie
            • v oblastiach a témach: sebapoňatia, sebakonceptu a well-being, zvládania záťaže a coping stratégií, body image a PPP, rozvoja prosociálneho správania, bezpečnosti v online priestore a problematike obchodovania s ľuďmi/vykorisťovania, prevencie šikany a kyberšikany, agresie, extrémizmu, látkových a nelátkových závislostí a záškoláctva

            Sme radi, že sme mohli byť denne na blízku a v kontakte, poskytnúť zázemie, informácie a v prípade potreby i podporu a pomoc. S blížiacimi sa letnými prázdninami sa však intenzita nášho kontaktu zníži a hoci vám všetkým prajeme príjemné oddychové dni plné nových zážitkov tiež vieme, že ťažkosti, starosti a náročné situácie žiaľ nepoznajú voľno a nedovolenkujú ani v lete.

            Z tohto dôvodu by sme vám radi sprostredkovali kontakt na podporu a pomoc, ktorá je poskytovaná skúsenými odborníkmi z  OZ IPčko bezplatne, anonymne a NONSTOP formou chatu, telefonického rozhovoru alebo osobnej návštevy v BA, TT, NR, PO pre mládež, dospelých, deti i rodičov. Podrobnejšie informácie nájdete v priloženom letáčiku alebo na www.ipcko.sk.

          • Výstava

          • Dňa 28.6.2023 sa študenti triedy Sekunda zúčastnili interaktívnej historickej výstavy Ľudia a mesto v Bratislave, ktorú organizuje Múzeum mesta Bratislava. Atraktívnu formu aktivizovania študentov v procese získavania informácií a detailov o minulosti nášho hlavného mesta, dopĺňala výkladom aj samotná autorka výstavy pani PhD. Ž. Lysá z historického ústavu SAV. Ďakujeme!

          • Zásady prvej pomoci

          • Dňa 27.6.2023 mali študenti triedy Sekunda možnosť si v areáli školy vypočuť a precvičiť zásady poskytovania prvej pomoci s erudovaným dlhoročným pracovníkom Červeného kríža p. Feriancom. Ďakujeme!

          • Beseda

          • Dňa 26.6.2023 sa študenti triedy Sekunda zúčastnili besedy s autorkou kníh, pani Veronikou Šikulovou, v knižnici mesta Modra, kde okrem množstva informácií o činnostiach pracovníkov knižnice, akciách knižnice i v spolupráci s KC Modra, knižných novinkách a zaujímavostí zo sveta autorstva literatúry, mohli zahájiť svoju letnú čitáreň. Ďakujeme!

          • Exkurzia Chorvátsko - Slovinsko 2023

          • V dňoch 18.6. - 23.6.2023 sa zrealizoval 16. ročník zahraničnej exkurzie z geografie, ktorá je každoročne určená pre žiakov 2. ročníka gymnázia a nadväzuje na učivo tohto ročníka.

            46 študentov našej školy navštívilo Chorvátsko a Slovinsko. Prezreli sme si Plitvické jazerá, vodopády Krka, letoviská Vodice a Portorož, Postojanskú jaskyňu aj hrad a Bledské jazero.

            Študenti si vyskúšali prácu sprievodcu, vytvorili trasu exkurzie a zážitky zachytili do Denníkov cestovateľa.

            Pre všetkých to bol nezabudnuteľný čas plný zážitkov.

            Tešíme sa na vás aj o rok na inom mieste.

             

          • ZOO VIEDEŇ

          • Príma a staršie ročníky si jeden z posledných školských dní, konkrétne 27.6., spríjemnili výletom do Tiergarten Schönbrunn vo Viedni. Mladší aj starší žiaci tak mali možnosť navštíviť svetoznámu Zoo s množstvom exotických zvierat.

        • Preukaz ISIC
          • Preukaz ISIC

          • Milí študenti!

            Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<26 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.  

            Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ na tomto linku:

            https://www.objednaj-preukaz.sk/produkt/skola-znamkaisiceuro/

            Pokiaľ tak spravíte ešte tento týždeň (do 25.6.), môžete si zvoliť možnosť bezplatného doručenia na školu a ušetriť tak na poštovnom.

            V prípade, že si známku objednáte neskôr, počas nasledujúcich týždňov (od 26.6.), známka vám bude doručená domov s kuriérskym poplatkom 3€.

            Objednajte si známku teraz a už budúci týždeň si ju môžete vyzdvihnúť na škole.

          • Školský ples

          • 16. júna 2023 v KDĽŠ sa uskutočnil prvý školský ples nášho gymnázia Karola Štúra.
            V mene školského parlamentu sa chceme poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu.

            Veríme, že si ho naši študenti užili a že sa táto akcia stane tradíciou!

          • Preventívny peer program GKŠM

          • Študentky tried Sexta a Septima si v tomto školskom roku pod vedením inkluzívneho tímu nášho gymnázia a odborníkov zo zastúpenia rodičov pripravili pre svojich mladších spolužiakov zo Sekundy a Tercie divadelno-interaktívne predstavenie s témou prevencie závislostí a šikany.
            Dňa 6.6.2023 si tak študenti mohli v priestoroch KDĽŠ v Modre zažiť preventívny peer program po prvýkrát, kedy sledovali pútavou formou odohrané bežné situácie zo života mládeže, v ktorých následne pod odborným vedením v diskusii identifikovali nevhodné formy správania a navrhovali alternatívy. Tento program bol obohatený množstvom interaktívnych cvičení, v ktorých študenti mohli v prípade záujmu zistiť pomocou rôznych vnemov nepríjemnosť limitácie, kedy je naša sloboda obmedzená/skreslená/deformovaná závislosťou alebo násilným správaním.

            Účastníci veľmi kladne hodnotili rovesnícky charakter tohto programu.
            Ďakujeme odborným garantom, študentom, ZUŠ a vedeniu KDĽŠ za pomoc, iniciatívu a podporu, ako aj študentom z triedy Kvarta za výpomoc, ktorí veríme, že našli v tomto programe inšpiráciu tiež a v ďalších rokoch podobným spôsobom spracujú aj iné témy prevencie na našej škole.

          • Tretiaci na výlete vo Viedni

          • Študenti 3.A sa 14.6. vybrali na triedny výlet do neďalekej Viedne. Za spôsob dopravy si vybrali zážitkovú plavbu rýchloloďou, ponúkajúcou panoramatický výhľad na Dunaj a jeho brehy. Vo Viedni sa zúčastnili prehliadky centra mesta.  

          • Súťaž Vedecké krabice

          • Srdečne blahoželáme žiakom kvarty: Nela Antalová, Alžbeta Brišová, Zoja Slámková, Gregor Ondra a Radoslav Škríp, za 1. miesto v celoslovenskej súťaži Vedecké krabice.
            Ich videopokusy najviac zaujali porotu Vedeckých krabíc, ktorá ocenila ich odbornosť, prácnosť, inovatívnosť, ale aj netradičnú prezentáciu a vtip. Pre školu vyhrali hlavnú cenu, mikroskop v hodnote 300 Eur.
            Výherné video pokusov s názvom Vulkán, kde žiaci urobili medzipredmetové prepojenie chémie, fyziky a výtvarného umenia, si môžete pozrieť na stránke: 
            https://youtu.be/kQaeH4gIBcM

          • Dobrodružné expedície programu DofE

          • Súčasťou DofE komunity sme už od roku 2017. Za ten čas sme programom sprevádzali desiatky bronzových a strieborných účastníkov, v cieľovej rovinke máme aj prvých zlatých absolventov programu.

            Každoročne sa cyklus završuje Dobrodružnými expedíciami, kde podľa jednotlivých úrovní musia 4 – 7 členné tímy žiakov absolvovať náročné túry s prespaním v lese v rozsahu 2 – 4 dní.

            Tento rok sme od 22.5. vypravili na kvalifikačné expedície doteraz najvyšší počet tímov: tri bronzové, jeden strieborný a dva zlaté.

            Bližšie tu

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • S končiacim školským rokom sa završujú celoštátnymi kolami aj predmetové olympiády. Našim žiakom sa v Geografickej olympiáde podarilo prebojovať až do súboja o umiestnenie v rámci celého Slovenska.

            V kategórii Z stredných škôl sa ešte 28.4. zúčastnil celoštátneho kola na PRIF UK Timotej Jedinák zo septimy. Stal sa úspešným riešiteľom a obsadil 26. miesto.

            V kategórii E základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií sa 27.5. zúčastnil celoštátneho kola v Tatranskej Lomnici Michal Vančo z tercie. Stal sa úspešným riešiteľom, obsadil 12.miesto - najlepšie umiestnenie žiaka z BSK v tomto kole súťaže. 

            Obom srdečne blahoželáme a ďakujeme za dosiahnutie skvelých výsledkov. Všetkých pozývame do ďalšieho ročníka tejto predmetovej súťaže.